Urtedestillater er efterhånden blevet meget populære indenfor kosmetikverdenen, til daglig brug på tør og sensitiv hud. Her kan du lære at lave dine egne urtedestillater.
Urtedestillater kaldes også blomster- og plantevand. De er biproduktet i produktionen af æteriske olier. Biprodukter er som regel forbundet med andenklasses kvalitet og, i nogle tilfælde, ubrugelighed. Når det gælder urtedestillater er det dog en anden historie. Urtedestillater har et pH niveau som minder om hudens naturlige pH niveau. Derudover dufter de vidunderligt. De bruges til at fremstille cremer, sæber, og lotions som erstatter vandfasen. De kan også bruges som tonic eller duftsprøjter.
Urtedestillaternes egenskaber afhænger af hvilke urter de er fremstillede af. Disse egenskaber kan være fugtgivende, udglattende, og ernærende. Vælg altid det urtedestillat som matcher din huds krav. Hvis du er allergisk overfor noget kan du stadig bruge disse biprodukter da de både er sikre og delikate.
Damask rose. Disse urtedestillater fremstilles af bladene fra denne populære blomst. De fleste kosmetologer kender til urtedestillatets egenskaber. Damask rosen fugtgiver tør hud samt renser og forbedrer blodcirkulation. Du kan med fordel dyppe vatrondeller i dette urtedestillat for at lindre hævelse og mørke cirkler under øjnene. Appelsin urtedestillater virker på samme måde. Derudover kan du spraye urtedestillat i dit hår; så vil du dufte dejligt resten af dagen.
Hamamelidis vand. Disse urtedestillater fremstilles af bladene fra et hamamelididae træ. Først og fremmest hjælper det med at rense og skrumpe porer. Derudover regulerer destillatet serum produktion og forbedrer blodcirkulation. Hvis du døjer med betændelse kan du med fordel benytte et lavendelurtedestillat.
Lavendel- og roseurtedestillat har lignende egenskaber – de fugtgiver, hjælper mod tør hud, og lindrer irritation. Det anbefales at bruge kornblomsturtedestillat til hårfjerningsprocesser og hamamelidis vand til behandling af solskoldninger.
Hvordan bruger man urtedestillat?
Det første du bør gøre er at tjekke at urtedestillatet ikke dufter for stærkt. Hvis det gør anbefaler vi at du blandet det med vand, især hvis du døjer med hudallergier. Derefter kan du sprøjte destillat på dit ansigt, din nakke, og over din kavalergang hver morgen. Hvis du kommer til at bruge for meget kan du fjerne det overflydende med en serviet.
Hvordan kan jeg forberede mit hjemmelavede urtedestillat?
Du skal bruge en gryde, en lille skål, isterninger, urter, og blomster.
Læg et par sambucus grene i gryden, sammen med rosenblade, lavendelblomster, mynteblade, og rosmarin. Dæk derefter planterne med vand. Placer den lille skål midt i gryden og sørg for at den ikke rører vandet. Varm vandet op. Put et låg på gryden når det begynder at dampe (nu er der gang i udløsningen af æteriske olier). Placer isterningerne på grydens låg – på denne måde får du urtedestillatet til at kondensere. Hæld til sidst blomstervandet i den container du gerne vil opbevare dit destillat i.
Skriv et svar