Det er et af de grundlæggende makeup produkter. Kvinder holder af at købe mascara. I betragtning af det store udvalg af mascara er der ikke noget at sige til det. Men hvordan vælger man en mascara? Hvilke typer mascara er der? Hvilke ingredienser skulle man finde i en perfekt mascara? Hvilken spiralfacon og mascarafarve bør du vælge? Kan det betale sig at investere i en næringsrig, allergenvenlig eller plejende mascara? Hvad for en er det bedste valg – traditionel flydende mascara, cremeprodukter eller kompakt mascara?

Mascaratyper

Teknisk set er der to typer mascara: vandfast og vandbaseret mascara.

Vandfast (vandfri) mascara produceres ved at blande, opvarme og ryste ingredienserne, til de bliver til et halvhårdt produkt. Denne form for mascara er en blanding af voks, olie og pigment. Den er et godt valg om sommeren, fordi den kan holde til havbadning, svømmebassinet eller en hård dags træning. Et vandfast produkt virker også i efterårssæsonen, når almindelig mascara skaller af på grund af luftfugtigheden. Dette produkt vil ikke skuffe, ikke engang, når du kniber en tåre ved en rørende ceremoni. På den anden side er vandfri mascara svær at tage af. Det er svært at fjerne makeuppen, men ikke umuligt. Vægten er endnu et problem med vandfast mascara, da langvarig brug kan nedtynge vipperne. Som resultat sidder de ikke længere godt fast i hårsækkene, hvilket fører til tab af øjenvipper.

Hvad angår vandbaseret mascara, er det nemt at tage af. Denne type laves ved at opvarme og blande vokskomponenter og emulgatorer. Derefter tilføres der pigmenter. Mascara, der ikke er vandfast, er lige hvad den skrøbelige, sarte hud omkring øjnene og mangelfulde skrøbelige vipper har brug for. En blød, let konsistens, der ikke overvælder vipperne, er også en god egenskab ved dette produkt, mens det helt sikkert er en ulempe, at virkningen ikke holder længe.

Mascara – sammensætning

Moderne mascara er noget helt andet end den mascara, man fremstillede i det 20. århundrede – både hvad angår design og ingredienser. Stoffer som pulveriseret kul, blysulfat og sod blev brugt, mens nutidens mascara indeholder mineral- og silikoneolie (som gør dem lettere at bruge). Voks gør det lettere for mascaraen at sidde fast på vipperne, så de ser kraftigere ud. Polymerer forbedrer vippernes elasticitet, mens pigmenter giver den ønskede farvetone. Det er en skam, at mange mascaraer indeholder derivater af råolie, fedtalkoholer og glycol, som kan udløse allergiske reaktioner og irritationer.

Vippestyrkende mascara

Styrkende stoffer som kollagen, keratin og silkeproteiner udgør en separat gruppe af mascara ingredienser. De bruges til at forlænge vipperne og gøre dem mere fyldige, så de anbefales mest til dem af jer, der lider af tabte eller beskadigede øjenvipper. Visse mascaraer er beriget med vippestyrkende B-vitamin eller ceramider – specielt egnet til skrøbelige eller mangelfulde vipper.

Allergivenlig mascara

Der er også en kategori af mascara, der er beregnet til allergikere. Disse indeholder allergivenlige stoffer, såsom voks (fx bivoks), vand, jerndioxid og kosmetisk lerpigment. Desuden er de beriget med irritationslindrende komponenter som panthenol og aloe. Allergivenlig mascara er egnet til dem, der går med kontaktlinser og folk med følsomme øjne. Der er få, der er klar over, at der er ulemper forbundet sikre ingredienser uden perfume, som reducerer risikoen for allergiske reaktioner. Allergivenlig mascara skaller nemlig af efter blot et par timers brug. Virkningen er heller ikke så fantastisk flot som ved brug af almindelig mascara.

Økologisk mascara

Denne type indeholder ingredienser fra økologiske afgrøder. Disse mascaraer er baseret på glycerol, majsstivelse eller ekstrakt af broget salvie, og tilført sheasmør og olier som macadamia- eller avocadoolie. Økologisk mascara gør ikke blot vippelinjen smukkere, de påvirker også vippernes tilstand.

Spiralens facon

Faconen på børstespiralen giver produktet specifikke egenskaber – fx ved at gøre vipperne længere, tykkere og løfte dem. For at øge volumen, skal man vælge tætte børster. Hvis du gerne vil have vippelinjen til at se længere ud, bør du vælge tynde, lige silikonebørster. På den anden side vil en bøjet børste bukke vipperne. Hvad angår små runde børster, er de effektive til at gøre undervipperne flottere.

Mascara – farve

Pigmentfarven er endnu et vigtigt kriterie, når man skal vælge en mascara. Naturlige farvetoner – sort og brun – er mest populære, men der er masser at vælge imellem, og man kan godt få usædvanlige farver. Den bedste måde at vælge den rette farve på er ved at afstemme den efter øjenfarven eller hårfarven. Grønbrune øjne passer godt til blå mascara, som fremhæver øjets sorte og brune farver. Hvis øjnene er grønne eller nøddebrune, kan du prøve med violette farver. Blå øjne passer bedst til safirblå eller turkis mascara. Kvinder med lysblondt eller rødt hår bør vælge brune produkter, mens brunetter bør vælge sort mascara.

Flydende, creme eller kompakt mascara?

Mascara fås i flydende, cremet eller kompakt form. Alle kender til flydende mascara, så det behøver vi ikke at tale om. En creme mascara er ret tyk og smører hele vippernes længde ind i et tykt lag af produktet, så det er egnet til tynde vipper. Du kan styrke effekten ved at bruge en kompakt mascara – et ret sjældent produkt blandt kvinder.